KENAPA KULIT MUKA SAYA KUSAM?

KENAPA KULIT MUKA SAYA KUSAM?

Siapa yang setiap kali belek muka kat depan cermin automatik akan mula tanya soalan sama?

Bukan je kenapa kusam, keluhan demi keluhan macam ‘Kenapalah muka gelap jer tak cerah mcm sipolan’ ‘Dah la muka ni tak berapa nak terang, kasar pula tu’ ‘Dalam banyak-banyak hari, hari ni juga lah Miss J ni timbul!’ pasti kedengaran keluar dari mulut tu, betul kan?

Sebab tu ramai yang cakap orang perempuan ni complicated, banyak fikir. Tapi, itu normal kerana lumrah sebagai wanita, kita mementingkan kecantikan agar lebih berkeyakinan apabila berhadapan orang ramai.

Tapi jangan pula terlampau banyak complain tanpa tahu punca muka anda kusam. Biarlah menjadi seorang beauty with the brain. Ada beberapa sebab kulit kusam ni terjadi & artikel pada kali ini kami akan kongsikan mengenainya.

Siapa yang setiap kali belek muka kat depan cermin automatik akan mula tanya soalan sama?

Bukan je kenapa kusam, keluhan demi keluhan macam ‘Kenapalah muka gelap jer tak cerah mcm sipolan’ ‘Dah la muka ni tak berapa nak terang, kasar pula tu’ ‘Dalam banyak-banyak hari, hari ni juga lah Miss J ni timbul!’ pasti kedengaran keluar dari mulut tu, betul kan?

Sebab tu ramai yang cakap orang perempuan ni complicated, banyak fikir. Tapi, itu normal kerana lumrah sebagai wanita, kita mementingkan kecantikan agar lebih berkeyakinan apabila berhadapan orang ramai.

Tapi jangan pula terlampau banyak complain tanpa tahu punca muka anda kusam. Biarlah menjadi seorang beauty with the brain. Ada beberapa sebab kulit kusam ni terjadi & artikel pada kali ini kami akan kongsikan mengenainya.

1. KERAP TERDEDAH KEPADA SINARAN UV, BLUE LIGHT & MATAHARI

  • Ramai yang ingat kulit muka boleh jadi kusam semata-mata disebabkan sinaran matahari je kan? Ya, memang betul tapi sebenarnya, apabila anda sentiasa menghadap komputer, laptop, iPad & smartphone pada setiap hari, ia juga menyebabkan kulit anda lebih kering & kelihatan tak bermaya.
  • Ini kerana pancaran sinaran UV & Blue Light daripada gadget itu tidak sihat untuk kulit dalam tempoh yang lama.
  • So, mulai sekarang gunakanlah gadget anda dengan berpada-pada selain gunakan juga sunblock / sunscreen pada setiap hari sama ada di dalam mahupun luar rumah.

1. KERAP TERDEDAH KEPADA SINARAN UV, BLUE LIGHT & MATAHARI

  • Ramai yang ingat kulit muka boleh jadi kusam semata-mata disebabkan sinaran matahari je kan? Ya, memang betul tapi sebenarnya, apabila anda sentiasa menghadap komputer, laptop, iPad & smartphone pada setiap hari, ia juga menyebabkan kulit anda lebih kering & kelihatan tak bermaya.
  • Ini kerana pancaran sinaran UV & Blue Light daripada gadget itu tidak sihat untuk kulit dalam tempoh yang lama.
  • So, mulai sekarang gunakanlah gadget anda dengan berpada-pada selain gunakan juga sunblock / sunscreen pada setiap hari sama ada di dalam mahupun luar rumah.

2. KURANG TIDUR / BEREHAT

  • Kita digalakkan untuk mendapatkan rehat dengan tidur sekurang-kurangya 8 jam setiap hari demi kesihatan menyeluruh termasuklah bagi kulit.
  • Ketika tidur, terdapat peningkatan hormon pertumbuhan yang membolehkan proses penggantian sel-sel kulit baru. Jika kita kurang tidur, maka sel-sel kulit tidak dapat diproses dengan sempurna. Sebab itu masalah kulit kusam boleh terjadi.

2. KURANG TIDUR / BEREHAT

  • Kita digalakkan untuk mendapatkan rehat dengan tidur sekurang-kurangya 8 jam setiap hari demi kesihatan menyeluruh termasuklah bagi kulit.
  • Ketika tidur, terdapat peningkatan hormon pertumbuhan yang membolehkan proses penggantian sel-sel kulit baru. Jika kita kurang tidur, maka sel-sel kulit tidak dapat diproses dengan sempurna. Sebab itu masalah kulit kusam boleh terjadi.

3. TERTEKAN (FAKTOR KERJA ATAU MASALAH LAIN)

  • Rasanya, setiap hari kita berdepan perkara yang memberikan tekanan. Contohnya stress di tempat kerja, di rumah, perangai anak-anak, dengan orang terdekat, keluarga atau bila terperangkap dalam kesesakan jalan raya.
  • Secara tak langsung, bila anda stress ia boleh mengakibatkan peningkatan penghasilan minyak melalui kelenjar muka & seterusnya jadikan kulit muka kusam.

3. TERTEKAN (FAKTOR KERJA ATAU MASALAH LAIN)

Rasanya, setiap hari kita berdepan perkara yang memberikan tekanan. Contohnya stress di tempat kerja, di rumah, perangai anak-anak, dengan orang terdekat, keluarga atau bila terperangkap dalam kesesakan jalan raya.

Secara tak langsung, bila anda stress ia boleh mengakibatkan peningkatan penghasilan minyak melalui kelenjar muka & seterusnya jadikan kulit muka kusam.

4. KURANG MAKAN VITAMIN & MINUM AIR KOSONG

  • Tak salah mengambil makanan tambahan seperti supplement sebagai vitamin untuk menguatkan sistem imun & membuatkan kulit lebih berseri.
  • Minum air putih sekurang-kurangnya dua liter sehari. Air adalah ejen detoks kulit terbaik. Ia juga membantu kulit sentiasa sihat.
  • Kurangkan pengambilan minuman atau makanan manis. Ini kerana, kandungan gula yang terlalu tinggi di dalamnya boleh mengaktifkan jerawat dan mempercepatkan penuaan. 

4. KURANG MAKAN VITAMIN & MINUM AIR KOSONG

  • Tak salah mengambil makanan tambahan seperti supplement sebagai vitamin untuk menguatkan sistem imun & membuatkan kulit lebih berseri.
  • Minum air putih sekurang-kurangnya dua liter sehari. Air adalah ejen detoks kulit terbaik. Ia juga membantu kulit sentiasa sihat.
  • Kurangkan pengambilan minuman atau makanan manis. Ini kerana, kandungan gula yang terlalu tinggi di dalamnya boleh mengaktifkan jerawat dan mempercepatkan penuaan. 

5. TIDAK AMALKAN RUTIN PENJAGAAN WAJAH YANG BETUL

  • Bila dah aktif kat luar rumah ke sana ke sini, jangan lupa bersihkan wajah mengikut rutin yang betul supaya segala kotoran yang melekat tu dapat ditanggalkan.
  • Paling penting, jangan skip mencuci muka anda sekurang-kurangnya 2x sehari dengan pembersih wajah yang sesuai dengan jenis kulit.
  • Selepas itu, apply toner, serum, moisturizer & sunblock/sunscreen.

5. TIDAK AMALKAN RUTIN PENJAGAAN WAJAH YANG BETUL

  • Bila dah aktif kat luar rumah ke sana ke sini, jangan lupa bersihkan wajah mengikut rutin yang betul supaya segala kotoran yang melekat tu dapat ditanggalkan.
  • Paling penting, jangan skip mencuci muka anda sekurang-kurangnya 2x sehari dengan pembersih wajah yang sesuai dengan jenis kulit.
  • Selepas itu, apply toner, serum, moisturizer & sunblock/sunscreen.

MACAM MANA NAK KEMBALIKAN SERI WAJAH?

MACAM MANA NAK KEMBALIKAN SERI WAJAH?

Untuk langkah lebih selamat, kekal konsisten melakukan rutin penjagaan wajah dengan produk yang sesuai & natural.

Rangkaian Lorraine Skin Care misalnya, diformulasikan daripada bahan semula jadi yang kaya aloe vera, ekstrak buah-buahan, vitamin C & E, niacinamide serta hyaluronic acid.

Lorraine Skin Care terdiri daripada:

  • Lorraine Cleansing Bar Soap
  • Lorraine Hydrating Toner
  • Lorraine BeauSkin Serum

Produk ini bukan sahaja membantu atasi masalah kulit kusam tetapi juga jeragat, jerawat, liang pori terbuka, kulit kering dan sebagainya.

Untuk langkah lebih selamat, kekal konsisten melakukan rutin penjagaan wajah dengan produk yang sesuai & natural.

Rangkaian Lorraine Skin Care misalnya, diformulasikan daripada bahan semula jadi yang kaya aloe vera, ekstrak buah-buahan, vitamin C & E, niacinamide serta hyaluronic acid.

Lorraine Skin Care terdiri daripada:

  • Lorraine Cleansing Bar Soap
  • Lorraine Hydrating Toner
  • Lorraine BeauSkin Serum

Produk ini bukan sahaja membantu atasi masalah kulit kusam tetapi juga jeragat, jerawat, liang pori terbuka, kulit kering dan sebagainya.

You May Also Like...

You May Also Like...

Shopping Cart
%d bloggers like this: