Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

You might like
From 90.00 MYR 100.00 MYR
Show options
From 70.00 MYR
Show options
Promotion
Read more

5 PETUA BUANG BLACKHEAD & WHITEHEAD

Tanyalah pada setiap wanita, tak ada siapa yang suka wajah mereka terutamanya di bahagian T-Zone iaitu hidung, dahi & pipi (bawah mata) terasa kasar seperti kertas pasir. 

Kenapa kasar? Sebab kat situ banyak blackhead dan whitehead yang jika dipicit akan mengeluarkan kotoran seperti isi jerawat atau ‘nasi’ sama ada berwarna hitam atau putih.

Masa ni, mesti geram jer tangan tu kan nak picit keluarkan sebab terasa tiny bump jika disentuh?

Sebab itu, kali ini kami ingin kongsikan tip atau petua mudah yang boleh digunakan untuk menghilangkan blackhead dan whitehead.

 

1. JANGAN PICIT GUNA TANGAN

Jangan picit jerawat  jangan picit guna tangan

 

80% penyebaran bakteria bermula daripada tangan yang kotor. Kadang, tangan kita nampak jer bersih tapi apa yang hinggap kat situ kita tak tahu kan? Dan kalau kita picit bintik itu dengan tangan yang kotor, ia cuma akan membuatkan bakteria tersebut merebak ke bahagian lain selain meninggalkan parut dalam.

Sebaiknya, gunakan peralatan khas untuk membuang blackhead dan whitehead & lakukannya secara perlahan-lahan. 

 

2. BUAT DOUBLE CLEANSING

Buat double cleansing  Cuci muka 2 kali

 

Mulai sekarang, boleh amalkan double cleansing dalam rutin penjagaan wajah harian.

Tujuannya,  membersihkan kulit wajah agar terbebas dari pori-pori tersumbat, tidak muncul jerawat dan wajah tidak kusam atau berminyak.

Double cleansing adalah teknik membersihkan wajah dengan dua langkah. Step pertama menggunakan micellar water, cleansing balm atau cleansing oil  dan langkah selanjutnya bilas dengan facial wash.

Teknik  ini harus dilakukan dengan betul supaya dapat hasil yang optimum. 

 

3. PASTIKAN GUNA SKIN CARE YANG SESUAI

set lorraine skincare

 

Gunakan produk pembersih & skin care yang sesuai dengan jenis kulit seperti Set Lengkap Lorraine Skin Care ini supaya segala kotoran & cela di wajah termasuk jeragat serta jerawat dapat dihilangkan dengan berkesan. 

Dan rangkaian produk Lorraine Skin Care yang terdiri daripada Lorraine Cleansing Bar Soap, Lorraine Hydrating Toner & Lorraine BeauSkin Serum adalah jawapan tepat kepada permasalahan ini.

Kandungan niacinamide di dalam Lorraine Cleansing Bar Soap membantu membersihkan wajah, mengurangkan kedutan, meningkatkan, kelembapan dan merangsang pemulihan kulit.

Lorraine Hydrating Toner pula akan membersihkan lagi kulit muka dari dalam dengan menyingkirkan sel-sel kulit mati dan kotoran yang masih tersisa selepas mencuci muka dan membantu memberi kesegaran serta kelembapan yang berpanjangan kepada kulit. 

Lengkapkan rutin penjagaan wajah dengan Lorraine BeauSkin Serum yang mengandungi aloe vera & hyaluronic acid (HA) dalam membantu mengurangkan jeragat serta masalah kulit lain.

 

4. DAPATKAN RAWATAN DI PUSAT KECANTIKAN WAJAH

Dapatkan rawatan muka untuk mencantikkan wajah

 

Sebulan sekali ke, rajin-rajinlah manjakan diri tu di pusat kecantikan. Dengan kepakaran beautician & kelengkapan yang canggih di situ, senang bagi mereka untuk membuang blackhead & whitehead degil di wajah. Kita pun berasa lebih tenang apabila muka mendapat belaian manja.

 

5. AMALKAN GAYA HIDUP SIHAT

Amalkan gaya hidup sihat

 

Amalkan gaya hidup yang lebih sihat dengan aktif bersenam, makan dengan kadar sederhana, lebihkan minum air kosong, jauhkan diri daripada stress dan jangan merokok.

Ini kerana, cara hidup kita seharian bukan sahaja memberi kesan kepada kualiti kehidupan malah kesihatan kulit juga.

Diharapkan, perkongsian ini memberi manfaat kepada anda & mampu membantu anda mengatasi masalah kulit wajah yang dialami!